AGENDA | NEUSNIEUWS 2022

Overzicht van alle aankomende exposities,  activiteiten én 

Nu te zien
4 april t/m 30 juni: Solotentoonstelling in conferentiecentrum Drakenburg, Baarn

Verwacht 2022
zomer: Hernieuwde openstelling geur, kunst en bomenroute
najaar 2022: Art Hilversum, Groepsexpositie 

Doorlopend: online geurkunst

Op aanvraag: individuele MASTERCLASS voor professionals

 reuktraining na geurverlies door corona

Geurwandeling in de natuur 

 

SOLO tentoonstelling GEURZICHT
sense of nature
4 april t/m 30 juni 2022

Conferentiecentrum Drakenburg

Dr. Albert Schweitzerweg 1
3744 MG Baarn

Openingstijden tentoonstelling: maandag t/m vrijdag 9.30- 17.00

4 april tot en met 30 juni 2022

Natuurlijke geuren hebben een helende kracht en roepen beelden en herinneringen op die Claudia de Vos in haar kunstobjecten en installaties tot uitdrukking brengt. Deze geuren, afkomstig van bloemen, planten en bomen zijn daarnaast ook daadwerkelijk te ruiken in de kunstwerken zelf.

 

De tentoonstelling omvat geurende keramische beelden, schilderijen en zelfs wandtapijten. Met Geurzicht opent Claudia een venster naar de wereld van natuurlijke geuren.

Mosmeisje| Claudia de Vos (2021) small .
Geurzicht _ Tentoonstelling _web.jpg

Mosmeisje (2021) | Claudia De Vos >

Route OV naar conferentiecentrum Drakenburg:

per bus vanaf station Hilversum
Buslijn 109 (reistijd ca. 10 min). U stapt uit bij halte A27/ Heidebloem Laren NH. Daarna wandelt u rechtdoor, in de rijrichting van de bus. In de bocht gaat u rechtsaf en volgt u de borden richting Conferentiecentrum Drakenburg (wandeling ca. 5 min).

V

 

Happy Spirit Days
feel good festival
10-11-12 juni
met op 10 juni lezing
geurpsychologie

happy-spirit-dayss.png

Op vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 juni 2022 gaan de Happy Spirit Days weer van start. Het driedaagse (dag)festival pakt dit jaar uit met toonaangevende sprekers, eigentijdse workshops en sfeervolle optredens.

Ik geef er op Vrijdag 10 juni een lezing over geurpsychologieIn deze lezing, mét geurbeleving, vertel ik aan de hand van diverse geurbelevingen meer over natuurlijke geuren en de effecten hiervan op de psyche. Hoe hangt geurbeleving samen met ons welzijn, hoe beïnvloedt het ons gedrag en waarom is de werking op onze herinneringen zo sterk? De Jungthese, waarin verschillende lagen van geurervaring wordt uitgelegd, is de rode draad die ons langs de eindeloze mogelijkheden van de toepassingen van natuurlijke geuren binnen- en buitenshuis leid.

Binnenweg 7

1261EK Blaricum

Bezoek de uitgebreide festivalsite en bestel ook je kaartje! En: als je je nu inschrijft voor de NEUSbrief ontvang je een kortingscode van € 5,- op de toegangsprijs!

 
GEURWANDELING:
Wandelende natuurbeleving met ruiken en voelen

Op aanvraag te boeken 

13.30- 16.00

locatie: bos bij Hilversum

.

We gaan met een select gezelschap op pad

Bij duo beleving  (2 personen) € 70,- p.p.

Bij groepen 4-6 personen, € 35,- p.p.

Kleed je warm en waterdicht aan, neem je eigen beker mee; wij zorgen voor thee.

Als het miezert gaan we toch, bij hoosbuien verplaatsten we de natuurbeleving

Samen met natuurbelevingsexpert Agnes Meijs en geurpsycholoog Claudia de Vos ga je met al je zintuigen het bos beleven.

 

Agnes weet als geen ander hoe je het bos op een ‘aardse’ manier kunt waarnemen door onder andere bosbaden. Ze heeft jarenlange ervaring als natuurcoach waarbij ze de natuur gebruikt als spiegel om jezelf te ontdekken.

 

Claudia laat je met je neus in de wind bewust worden van geuren die de natuur voortbrengt. Ze laat je een spectrum van bosgeuren ervaren; de geur van de boom zelf, de essentiële olie ervan en de bijbehorende verhalen. Met als toetje een ontspannen geurmeditatie in het bos. Een middagje even ‘er helemaal uit zijn.’

 

En wie gegrepen is door de geurbeleving en er geen genoeg van krijgt, kan na afloop het nieuwe boek van Claudia ‘Geurpsychologie voor iedereen’ aanschaffen!

 

ONLINE

Tentoonstelling SAMENHANG
virtuele expositie
vanaf heden te bezoeken

Kunst dat ‘hangt en staat’ voor verbinding

 

Het lijkt alsof we steeds verder van elkaar af komen te staan. De huidige manier waarop we ons leven moeten inrichten draagt bij aan dit gevoel. Het ontbreken van nabijheid door aanraking, isolatie en gezichtsloosheid maken het zoeken naar verbinding knap lastig. Hoe verbinden we ons in deze tijd met elkaar? Laten we weer de echte, hele mens zien? Doen we het door het aanbrengen van structuur in de chaos? Kunnen we andere zintuigen gebruiken om dit gemis aan fysiek contact te overbruggen? Vragen die je kunt stellen waarbij het antwoord in één grote gemene deler terug is te vinden: kunst. Verbinding ontstaat door samenhang.

Virtueel te bezoeken

Kunstkapel Amsterdam 

 Pr. Irenestraat 21,

1077 WT Amsterdam

SAMENHANG Flyer A5 DEF - expo Kunstkapel

Expositie door vijf leden van Kunstenaarsvereniging

De Onafhankelijken

en

twee geballoteerde

jonge kunstenaars

Deelnemende Kunstenaars

Annelies van der Stel

Charlotte Burgmans

Claudia De Vos

Edwin Boering 

Vera Jongejan

Jong talent:

Iris Hartman

Jianni Elsenhout

V

ONLINE

For BOTANICA 2020
VIRTUAL  olfactory tour

ONLINE expositie 

HIER te bezoeken 

Botanica 2020 was the fifth edition of an international and independent conference series that showcases excellence in clinical aromatherapy and related herbal therapeutics. It brought together researchers, aromatherapists, herbal medicine practitioners, allied health professionals, aromatic and medicinal plant growers, distillers and suppliers from around the world.

For this conference I had created a special created virtual olfactory ART Tour. Scents to go with the artworks can be ordered via this site.

V

 

 Neuzen in het Pinetum
Route voor blinden en slechtzienden
23 april- 31 oktober (jaarlijks)
naar verwacht opnieuw geopend vanaf 2022

Openingstijden 

Maandag t/m vrijdag: 09:00 tot 16:30 uur
Zaterdag en zondag: 12:00 tot 16:30 uur

Pinetum Blijdenstein
Van der Lindenlaan 125
Hilversum

Meer info

Neuzen in het Pinetum ’bestaat uit een speciaal geur-, kunst- en bomenpad in de botanische tuin Pinetum Blijdenstein in Hilversum (Nederland). Pinetum Blijdenstein heeft een van 's werelds meest complete collecties Gymnosperms - en maakt deel uit van de Nederlandse Nationale Plantencollectie. Het pad dat ik in 2014 heb ontworpen voor het Pinetum is een pad dat langs een selectie bomen leidt. Bij vijf van deze bomen staan kisten met speciale geurende kunstvoorwerpen en audio, verwijzend naar de bomen, die zo hun verhalen tot leven brengen. 

Blindenroute Neuzen in het Pinetum Claud
 

GEWEEST

groepstentoonstelling 
'Eiland'
de Onafhankelijken
30 april t/m 8 mei 2022

'Eiland'  is de grote groepstentoonstelling van kunstenaarsvereniging de Onafhankelijken en hun gasten in Loods 6. Op deze tentoonstelling is een grote diversiteit aan kunst te zien met het gemeenschappelijke thema  'Eiland'. Iedere kunstenaar interpreteert dit thema op geheel eigen manier.

Mijn gast voor deze tentoonstelling is Vincent van de Geest, hij maakt graphic ART. Zijn abstracte, verstilde kunst  in stedelijke omgeving vormt een spannende tegenhanger van mijn werk. Ik toon het geurkunstwerk 'Alleenstaande den', een tweezijdige tapisserie met de geïntegreerde geur van de grove den, waarin zich eenzelfde soort verstilling in de natuur afspeelt.

Loods 6

KNSM-Laan 143 

1019 LB Amsterdam

DOAH - LOODS 6 - EILAND - DIGIFLYER.jpg

‘Wilde geuren bij ‘Die Brücke’ – tussen neus en kunstwerken’
Museum Kranenburgh
26 september 2021

Met onze zintuigen verbinden we ons met de buitenwereld. De meeste beeldend kunstenaars maken gebruik van het zien om hun innerlijke wereld over te brengen naar de toeschouwer. In het expressionisme van ‘Die Brücke’ wordt kleur en vorm gebruikt om een gevoel over te brengen; de idylle van het buitenleven en de verbondenheid met de natuur in zinnelijke kleuren en uitbundige vormen. Wat zou er gebeuren als we het zien zouden vervangen door het ruiken? Hoe zou het werk van die Brücke dan overkomen? Is kleur en vorm te vertalen naar geur?

zondag 26 september 2021

Meer info volgt

Museum Kranenburgh

Hoflaan 26

Bergen NH

>> MUSEUM KRANENBURGH

Geurworkshop- Zintuiglab

In dit experimentele zintuiglab in museum Kranenburgh neemt geurpsycholoog en beeldend kunstenaar Claudia de Vos mee u mee in de wereld van het ruiken. We verkennen de werking van natuurlijke geuren op de psyche waarin herinneringen en de inhoudsstoffen van natuurlijke geuren een grote rol spelen. U kiest u één van de werken van de Brücke en gaat in kleine (coronaproof) groepjes aan de slag om een ‘vertaling’ van het werk naar geur te maken

Tijdens dit zintuiglab is ook één van de geurkunstwerken van Claudia te beleven


Symposium Spatial Well-Being

KunstLOC Brabant | LOC hal | Tilburg

Inspiratiedag met praktijkvoorbeelden

Architecten, ontwerpers, kunstenaars en musici kunnen veel bijdragen aan een prettige zorgomgeving ofwel ‘een healing environment’. In deze setting heb ik een lezing over Geurpsychologie en geurkunst verzorgd.

Healing%20environments%20Kunstloc%20brab

Expo-ervaringsruimte
 Ministerie van Financiën
Contemplatie Zone

In deze expositie bij het ministerie van financiën hing het het vierluik Cedar Tree Heritages (3d wandobjecten met geur.

Het project is een samenwerking met curator Justine Kontou die die hiervoor een speciale 'Contemplatie Zone’ had ingericht

 

 

.

MIN_fin_Cedar_tree_Heritages|_foto-_©Nic

 Foto :Nick Bookelaar