top of page
TOP agenda

AGENDA | NEUSNIEUWS
2024

Overzicht van alle actuele en aankomende

exposities en activiteiten  

1 mei - okt: Heropening 10 jaar Geur, kunst- en bomen route 'Neuzen in het Pinetum' in Pinetum Blijdenstein, Van der Lindenlaan 125, Hilversum

1 mei - 1 juni: Groepsexpositie Art Hilversum, olfactory art video "Memories of Buckwheat", Bibliotheek Hilversum, 's Gravelandse weg 55, Hilversum

4, mei, 9 mei, en 29 mei: Meestemmen over het 'Boekweit boeket; een gesamt omgevingsparfum' t.g.v. Hilversum 600 Zie HIER locaties en tijden

1 juni: Museumnacht Leiden:   lezingen rond geurpsychologie en geurbeleving + ruiken aan olfactory art, Hortus Botanicus Leiden, Rapenburg 73, Leiden (tijden volgen)

1 september- eind december 2024: Solotentoonstelling 'Connecting Scents' met o.a. Olfactory art project 'Boekweit en zijd',  in Berg en dal, Centrum religieus Humanisme, Baarn (meer informatie volgt)

Gepland

najaar 2024KODO ceremonie , geurritueel uit Japan

Op aanvraag:

Geurwandeling (voor duo's en groepen)   

Zie ook: werken met geur

 

actueel

Net geweest

KODO ceremonie , geurritueel uit Japan | maart 2024  

Groepsexpositie de Onafhankelijken | olfactory art video "Memories of Buckwheat|  Loods 6, Amsterdam | april 2024

Highlights 2023 

April -juli 2023: Olfactory art exhibition 'Smells like Roses', Museum Te Awahou -Nieuwe Stroom, Foxton, Nieuw Zeeland > FOTO IMPRESSIE

Oktober- november 2023: Artist in recidency; volg op Instagram.

Geurkunstproject 'OASIS; Olfactory art Sceneries in Scent', Olfactory art tour, voor Seoul Gourmet Organisation, Jeju Island, Zuid Korea.

Boekweit
Still from Memories of Buckwheat Anne-Marie Sniffin' _ Claudia de Vos Hisako Inoue.png

Deze video is een samenwerking tussen de Japanse geurkunstenaar Hisako Inoue en de Nederlandse geurkunstenaar Claudia de Vos 
 

Japan en Nederland hebben een lange en historische band. Boekweit is een (pseudo) graan dat zowel in Nederland als Japan een belangrijke voedingsbron was en is.


Voor de video zijn mensen uit verschillende leeftijdsgroepen en achtergronden benaderd. In Japan heeft Hisako mensen geïnterviewd terwijl ik dit In Nederland deed. Zowel de Nederlandse als de Japanse ‘proef’ (ruik) personen hebben bereidingen van boekweitgerechten aangeboden gekregen waarbij we we de persoonlijke expressie van de geur- en smaakbeleving van boekweit hebben vastgelegd. We zien en horen persoonlijke verhalen en herinneringen die de geur- en smaak hebben opgeroepen; “Memories of Buckwheat’.

 

Van vrijdag mei tot en met 1 juni is de  'Memories of Buckwheat’

te zien (en te ruiken)

bij ART Hilversum

hiroaki sniff _ Image  Hisako Inoue.png
Still from Memories of Buckwheat
Anne-Marie Sniffing
image Claudia de Vos / Hilversum.media

Expositie ART HiIversum

 

Feestelijke opening: vrijdag 3 mei 17.00 uur  

 

Adres:

Bibliotheek Hilversum,

(voormalige kunstuitleen)

s'Gravelandseweg 55, Hilversum

Still from Memories of Buckwheat
Hiroaki Sniffing
image Hisako Inoue
Olfactory art video
"Memories of Buckwheat"
Negen geurverhalen
 

Olfactory video art door
Hisako Inoue and Claudia de Vos

Lengte: 20 min 39 sec

 Door deze video verbinden we werelden die uiterlijk zo verschillen, maar ons tegelijkertijd ons allemaal tonen vanuit onze menselijke behoefte aan voedsel en het waarderen daarvan; het ruiken en proeven.

 

De bezoeker kan bij de video ook de diverse boekweit bereidingen ruiken die de deelnemers ook hebben geroken. Wat is jouw herinnering?

We waarderen het als je je ervaring deelt in ons gastenboek.

V

Rozenritueel
Rozenritueel
De viering van de roos in al haar zintuigelijke dimensies

voor groepen 8- 10 personen 
Rozenritueel| Claudia de Vos.jpg

14.00 - 16.00

locatie: Yurt "de GER'

Hilversumse meent

Heb je met elkaar iets bijzonders te vieren,

wil je ergens bewust bij stil staan?

 

Het Rozenritueel biedt ruimte om met elkaar een bijzondere herinnering te creëren.

 

De GER (yurt)  is een fijne, geborgen plek om dit te doen.

De Ger.jpg

Wat is het

Via smaak, geur, muziek, verhalen en een aantal ceremoniële handelingen word je meegenomen in een bijzondere zintuiglijke beleving van de roos. 

Hoe werkt het
Door gebruik te maken van de geurstoffen en de bijbehorende kwaliteiten van de roos worden de zintuigen geopend. We ruiken aan, proeven van en luisteren naar wat de roos ons te bieden heeft.

De mythische en historische verhalen nemen je mee in deze ervaring. Tijdens het luisteren van muziek – live gegenereerd door een roos- voeren we enkele ceremoniële handelingen uit met rozengeur om positieve voornemens te bekrachtigen en herinneringen te verankeren.

 

Zo kan er een grotere ontvankelijkheid ontstaan voor het creëren van bijvoorbeeld goede voornemens of het stilstaan bij een bijzonder moment. Iedereen dit kan meedoen op eigen gevoelsniveau.
 
Aan het einde van de gezamenlijke beleving is er gelegenheid om, voor wie dat wil, ervaringen uit te wisselen.

Bijdrage: € 49,- per persoon;
inclusief flesje rozenhydrolaat

Geurwandeling
GEURWANDELING:
Wandelende natuurbeleving met ruiken en voelen

.

We gaan met een select gezelschap op pad

Deze beleving is € 79,- p.p.(4- 8 personen)

Kleed je warm en waterdicht aan, neem je eigen beker mee; wij zorgen voor thee.

Als het miezert gaan we toch, bij hoosbuien verplaatsten we de natuurbeleving

Op aanvraag te boeken 

13.30- 16.00

locatie: bos bij Hilversum

Samen met geurpsycholoog Claudia de Vos ga je met al je zintuigen het bos beleven.

Claudia laat je met je neus in de wind bewust worden van geuren die de natuur voortbrengt. Ze laat je een spectrum van bosgeuren ervaren; de geur van de boom zelf, de essentiële olie ervan en de bijbehorende verhalen. Met als toetje een ontspannen geurmeditatie in het bos. Een middagje even ‘er helemaal uit zijn.’

 

En wie gegrepen is door de geurbeleving en er geen genoeg van krijgt, kan na afloop het nieuwe boek van Claudia ‘Geurpsychologie voor iedereen’ aanschaffen!

Online

V

ONLINE

For BOTANICA 2020
VIRTUAL  olfactory tour

ONLINE expositie 

HIER te bezoeken 

Botanica 2020 was the fifth edition of an international and independent conference series that showcases excellence in clinical aromatherapy and related herbal therapeutics. It brought together researchers, aromatherapists, herbal medicine practitioners, allied health professionals, aromatic and medicinal plant growers, distillers and suppliers from around the world.

For this conference I had created a special created virtual olfactory ART Tour. Scents to go with the artworks can be ordered via this site.

V

neuzen in het pinetum

 Neuzen in het Pinetum
Route voor blinden en slechtzienden
23 april- 31 oktober (jaarlijks)
opnieuw geopend vanaf mei 2024

Openingstijden 

Maandag t/m vrijdag: 09:00 tot 16:30 uur
Zaterdag en zondag: 12:00 tot 16:30 uur

Pinetum Blijdenstein
Van der Lindenlaan 125
Hilversum

Meer info

Neuzen in het Pinetum ’bestaat uit een speciaal geur-, kunst- en bomenpad in de botanische tuin Pinetum Blijdenstein in Hilversum (Nederland). Pinetum Blijdenstein heeft een van 's werelds meest complete collecties Gymnosperms - en maakt deel uit van de Nederlandse Nationale Plantencollectie. Het pad dat ik in 2014 heb ontworpen voor het Pinetum is een pad dat langs een selectie bomen leidt. Bij vijf van deze bomen staan kisten met speciale geurende kunstvoorwerpen en audio, verwijzend naar de bomen, die zo hun verhalen tot leven brengen. 

Blindenroute Neuzen in het Pinetum Claud

na live bezoek nu ook online tentoonstelling GEURZICHT
sense of nature

Natuurlijke geuren hebben een helende kracht en roepen beelden en herinneringen op die Claudia de Vos in haar kunstobjecten en installaties tot uitdrukking brengt. Deze geuren, afkomstig van bloemen, planten en bomen zijn daarnaast ook daadwerkelijk te ruiken in de kunstwerken zelf.

 

De tentoonstelling omvat geurende keramische beelden, schilderijen en zelfs wandtapijten. Met Geurzicht opent Claudia een venster naar de wereld van natuurlijke geuren.

Mosmeisje| Claudia de Vos (2021) small .
Geurzicht _ Tentoonstelling _web.jpg

Mosmeisje (2021) | Claudia De Vos >

‘Wilde geuren bij ‘Die Brücke’ – tussen neus en kunstwerken’
Museum Kranenburgh
26 september 2021

GEWEEST

zondag 26 september 2021

Museum Kranenburgh

Hoflaan 26

Bergen NH

>> MUSEUM KRANENBURGH

Met onze zintuigen verbinden we ons met de buitenwereld. De meeste beeldend kunstenaars maken gebruik van het zien om hun innerlijke wereld over te brengen naar de toeschouwer. In het expressionisme van ‘Die Brücke’ wordt kleur en vorm gebruikt om een gevoel over te brengen; de idylle van het buitenleven en de verbondenheid met de natuur in zinnelijke kleuren en uitbundige vormen. Wat zou er gebeuren als we het zien zouden vervangen door het ruiken? Hoe zou het werk van die Brücke dan overkomen? Is kleur en vorm te vertalen naar geur?

Geurworkshop- Zintuiglab

In dit experimentele zintuiglab in museum Kranenburgh neemt geurpsycholoog en beeldend kunstenaar Claudia de Vos mee u mee in de wereld van het ruiken. We verkennen de werking van natuurlijke geuren op de psyche waarin herinneringen en de inhoudsstoffen van natuurlijke geuren een grote rol spelen. U kiest u één van de werken van de Brücke en gaat in kleine (coronaproof) groepjes aan de slag om een ‘vertaling’ van het werk naar geur te maken

Tijdens dit zintuiglab is ook één van de geurkunstwerken van Claudia te beleven

Geweest


Symposium Spatial Well-Being

KunstLOC Brabant | LOC hal | Tilburg

Inspiratiedag met praktijkvoorbeelden

Architecten, ontwerpers, kunstenaars en musici kunnen veel bijdragen aan een prettige zorgomgeving ofwel ‘een healing environment’. In deze setting heb ik een lezing over Geurpsychologie en geurkunst verzorgd.

Healing%20environments%20Kunstloc%20brab

Expo-ervaringsruimte
 Ministerie van Financiën
Contemplatie Zone

In deze expositie bij het ministerie van financiën hing het het vierluik Cedar Tree Heritages (3d wandobjecten met geur.

Het project is een samenwerking met curator Justine Kontou die die hiervoor een speciale 'Contemplatie Zone’ had ingericht

 

 

.

MIN_fin_Cedar_tree_Heritages|_foto-_©Nic

 Foto :Nick Bookelaar

'LICHT'
groepstentoonstelling
van De Onafhankelijken 
14 tot 18 december 2022

GEWEEST
 

Kunst kapel

Prinses Irenestraat 19

Amsterdam

Openingstijden tentoonstelling:  dagelijks  12.00- 18.00

zaterdag 12.00- 21.00

Natuurlijke geuren hebben een helende kracht en roepen beelden en herinneringen op die ik in mijn kunstobjecten en installaties tot uitdrukking brengt. Deze geuren, afkomstig van bloemen, planten en bomen zijn daarnaast ook daadwerkelijk te ruiken in de kunstwerken zelf.

 

In deze groepstentoonstelling toon ik de olfactorische wandtapijt 'Woudh Wide Web'. 

Tentoonstelling
'Zinnenprikkelend'
31 maart tot met 10 april 2023

Zinnenprikkelend is de titel voor de jubileumexpositie van stichting Het Weefhuis.

Na 20 jaar exposities voor zienden, wil het bestuur iets doen voor mensen met een visuele beperking. 10 dagen lang zal Het Weefhuis in het teken staan van de vijf zintuigen. Speciaal voor mensen met een visuele beperking, maar vooral ook voor iedereen die zich wil laten verrassen.

Ik toon er het olfactorische wandtapijt

'Touch of Nature'


GEWEEST

Weefhuis, 
Lagedijk 39,  1544 BB   Zaandijk

Wisselende openingstijden:

Kijk HIER voor het programma

Logo.Zinnenprikkelend.1.jpg
bottom of page